17 Mayıs 2018 Perşembe

MARDİNİN İKLİMİ,YERŞEKİLLERİ VE GEÇİM KAYNAKLARI

Mardin

İklim ve Bitki Örtüsü

Mardin ilinin iklimi Kara iklimi ile Akdeniz iklimi arasında bir geçiş iklimi özelliğini gösterir. Yazlar sıcak ve kışlar soğuk geçer. Kar yağışlı gün sayısı 10 günü ve sıfırın altında gün sayısı 60 günü geçmez. Senenin 100 güne yakını 30°C’nin üstündedir. Senelik yağış ortalaması 713 mm’dir. 

Bitki örtüsü: İl topraklarında genel olarak “Bozkır” görünümü hâkimdir. Dağ yamaçları ve vâdilerde meşe ormanlarına rastlanır. Orman ve fundalık saha il topraklarının % 15’ini geçmez. Ekili ve dikili sahalar % 40, çayır ve mer’alar % 38’dir. Nusaybin ve Savur’da geniş kavaklık alanlar mevcuttur.                                                                                                 MARDİN‎ > ‎Mardinin tarihçesi‎ > ‎

YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

En küçük coğrafi bölge olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi iki bölüme ayrılmıştır. Bunlar, Orta Fırat Bölümü ve Dicle Bölümü’dür. Bölgeyi bölümlere ayıran sınır Karacadağ volkan konisinden geçer. Bölgede yükscorafi.jpgeltisi fazla olmayan ova ve platolar geniş yer kaplarlar.
Bölgenin kuzey kesiminde Toros dağ sırasının güney yamaçları ile birlikte ikinci bir kıvrımlı dağ kuşağı uzanır. Bölgenin ortasında 1938 m yükseltiye sahip sönmüş Karacadağ Volkanı yer alır. Bölgenin batısında ise Gaziantep Platosu üzerinde yükselen “Kartal Dağları önemli yükseklik ,yapar .
Karadağ’ın batısında Harran, Ceylanpınar ve Birecik ovaları yer alır. Dicle nehri ve kollarının toplandığı Diyarbakır Havzası geniş olmayan ancak çok verimli bir ovaya sahiptir.
Karacadağ’ın batısındaki Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman platoları Fırat ve kolları tarafından derin bir şekilde yarılmıştır. Karacadağ’ın doğusu ise daha engebeli bir yapı gösterir. Bu bölümün güneyinde Mardin-Midyat Eşiği yer alır.
Bölgenin iki önemli akarsuyundan biri olan Fırat, kaynağını Doğu Anadolu Bölgesi’nden alır. Bölgede ise Toroslar’dan gelen Kahta ve Karadağ’dan gelen küçük akarsularla beslenir. Güneydoğu Toroslar’ın güneye bakan yamaçlarından birçok kol halinde çıkan Dicle Nehri ise bölgenin diğer önemli akarsuyudur. Her iki akarsu da Basra Körfezi’ne sularını boşaltırlar.
Bölgede doğal oluşumlu göl yoktur. Ancak Fırat ve Dicle üzerinde kurulmuş baraj gölleri bulunmaktadır. Bölgenin ve ülkenin en büyük baraj gölü olan Atatürk Barajı bu bölge sınırları içindedir.
MARDÄ°N YER ŞEKÄ°LLERÄ° ile ilgili görsel sonucu                      MARDÄ°N YER ÅžEKÄ°LLERÄ° ile ilgili görsel sonucuMARDÄ°N YER ŞEKÄ°LLERÄ° ile ilgili görsel sonucu                                                                                       MARDİN HAKKINDA GENEL BİLGİ                                                                       Şehrin kesme taş işçiliğiyle yapılan evleri dikkat çekmektedir. Süryani ve Ermeni mimarisinin tipik örnekleri olan bu evler ve İslam mimarisinin oluşturduğu cami ve medreselerle Mardinin açık hava müzesi görünümü tamamlanmaktadır.Fırat ve Dicle nehirleri arasında Mezopotamya bölgesinde, tarih boyunca pek çok medeniyet yerleşmiştir. Bir dağın tepesinde kurulmuş olan Mardin, Yukarı Mezopotamya'nın en eski şehirlerinden biridir.M.Ö.4500' den başlayarak Arami Süryani Arami/Süryani Subari, Sümer, Akad, Babil, Mitanniler, Asur, Pers, Bizans, Araplar, Selçuklu, Artuklu,Osmanlı hakimiyetine girmiştir.Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir.Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır. Mardin, İpek Yolu güzergahında olup, 5 han ve kervansaray mevcuttur.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Mezopotamya havzasında bulunan Mardin, güneyinde Suriye, doğusunda Şırnak ve Siirt, kuzeyindeDiyarbakır ve Batman, batıda Şanlıurfa ile çevrilidir.Mardin dağlarının, Mazıdağı, Derik, Midyat, Savur ve Nusaybin yörelerine sokulan yüksek kesimlerinde, Meşe ağaçlarından oluşan topluluklara rastlanır.İklim olarak Akdeniz iklimi ile karasal iklimin ortak özelliklerine sahiptir. Yazları çok sıcak ve kurak, kışları ise yağışlı ve soğuktur.

                              GÜNEYDOĞUDA GEÇİM KAYNAKLARİ                                                               TARIM ve HAYVANCILIK: 
Bölgenin ekonomisi önemli ölçüde tarıma dayanmaktadır. Ekili dikili toprakların oranı Türkiye ortalamasının üzerindedir. Kurak olmasına rağmen ekili dikili toprakların fazla olmasının nedeni yerşekilleri ile ilgilidir. Ayrıca toprakları da verimlidir. Bölgede hayvancılık en az tarım kadar önemlidir. Koyun ve keçi gibi yarı kurak iklim şartlarına uyan küçükbaş hayvanlar beslenir. hayvancılıkla geçinen insanların çoğu göçebedir.Bunlar yazın yüksek yerlere  Karacadağ'a ve Toros'lara ürünleri ile çıkarlar  kışı da bölgenin daha sıcak olan düzlüklerinde ve havzalarında geçirirler. Bölgede bölümlere göre yetiştirilen tarım ürünleri şunlardır ; 

Orta Fırat Bölümü :Mercimek tahıl pamuk tütün yerfıstığı  antepfıstığı üzüm zeytin


Dicle Bölümü : Tahıl mercimek pamuk karpuz antepfıstığı  Toros dağlarının eteklerinde sebze ve meyve ekimi yapılmaktadır. 



MADENLER ve SANAYİ : Güneydoğu Anadolu bölgesinde çıkarılan en önemli yer altı zenginliği petroldür. Buradan çıkarılan petrol ülke ihtiyacının yaklaşık% 7'sini karşılamaktadır. Bölümlere göre çıkarılan madenler şunlardır ;


Orta Fırat Bölümü : Adıyaman - Kahta : petrol


Dicle Bölümü : 
Siirt  Batman : petrol 
Mardin(Mazıdağı) : Fosfat 
Cizre Silopi : Linyit


bölgede sanayi ileri durumda değildir. Var olan fabrikaların büyük bir bölümü petrol ve tarım ürünlerinin işlenmesine dayanır. Orta Fırat bölümünde sanayi daha ileridir. Bölümlere göre sanayi kollarının dağılımı şu şekildedir.


Orta Fırat Bölümü : Gaziantep : Dokumabesinçimentomadeni eşya tarım aletleribitkisel yağsabundeterjan ve içki


Dicle Bölümü : DiyarbakırSiirtMardin :Halı ve kilim dokumacılığı Diyarbakır : Dokuma ve içki Siirt : Battaniye Batman : Rafineri                                                                                         MARDÄ°N GEÇİM KAYNAKLARI ile ilgili görsel sonucu       MARDÄ°N GEÇİM KAYNAKLARI ile ilgili görsel sonucuMARDÄ°N GEÇİM KAYNAKLARI ile ilgili görsel sonucuMARDÄ°N GEÇİM KAYNAKLARI ile ilgili görsel sonucu

MARDİN ŞEHRİNİN BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ


  • Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    "Gece gerdanlık, gündüz mezarlık" derler Mardin için... Camiileri, kiliseleri, mimarisi, ovaları ile taş diyarların şehri...
  • 2

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Medeniyetlerin buluştuğu yer... Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı, Süryani'si... Hepsi bir arada yaşıyor.
  • 3

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Mustafa Kemal Atatürk için büyük hatırası olan, gezip görenleri kendine hayran bırakan, özellikle son yıllarda ünlü televizyon dizilerine de kucak açmış bir il Mardin... Meraklıları günden güne artıyor. Peki ya siz, bu masal şehrini keşfetmeye hazır mısınız?
  • 4

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    İpek Yolu güzergahında olan Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bu il; turistlerin ilgi odağı.
  • 5

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    ilçeleri Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savur ve Yeşilli. Kısaca değinmek gerekirse; Kızıltepe Mardin'in güneybatısında yer alıyor, Mazıdağı'nın Sümerler devrinden beri mesken olduğu tahmin ediliyor, Midyat, gümüş işçiliği ile ünlü; Nusaybin'de dünyaya ışık tutacak Medeniyetler tarihine yeni bir sayfa açacak Gınnavas Höyüğü bulunuyor; Ömerli'de Asurlar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Türk İslam Devletlerinin izlerini bulmak mümkün.
  • 6

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Öne çıkan kiliseler ve manastırları şunlar:
  • 7

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    5. yüzyılda yapılan ve Şar Mahallesi'nde bulununan Mor Behnam (Kırklar) Kilisesi bugün "Mardin Metropolitlik Kilisesi"dir. 1860 yılında Patrik Antuan Semheri tarafından yaptırılan "Meryemana Kilisesi ve Patrikhanesi"; 1894 yılında ibadete açılan Mor Yusuf Kilisesi (Surp Hovsep); Deyrü’zzafaran Manastırı (Mor Hananya); Deyru’lumur Manastırı (Mor Gabriyel); Nusaybin'de bulunan, Mor Şabo ve 11 öğrencisinin şehitliğine kadar Mecusi tapınağı olan Mor Yakup Manastırı (Nusaybin); Midyat Meryemana Manastırı ve romatizma hastalarının iyileştiğine inanılan Mor Dımet Manastırı bölgenin önemli tarihi yapılarıdır.
  • 8

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Mardin camii ve medrese açısından da bir hayli zengin. Nusaybin ilçesinde Hz. Muhammed’in 13. torunlarından olan Zeynel Abidin adıyla anılan Zeynel Abidin Camii ve Türbesi; Koçhisar Camii (Kızıltepe Ulu Camii); Melik Mahmut (Bab Es Sur) Camii; Sultan Avis ve Melik Mansur'un gömülü olduğu Abdullatif (Latifiye) Camii; Timur ve ordusuyla mücadele etmiş olan Melik İsa'nın hapsedildiği Zinciriye (Sultan İsa) Medresesi ve Sıtti Radviyye (Hatuniyye Medresesi) önemli yapılardandır.
  • 9

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Mardin'de bulunan türbeler ise şunlar: Sultan Musa Türbesi, Şeyh Lile Türbesi, Şeyh Salih Türbesi, Şeyh Hamit Türbesi ve Musaip Türbesi...
  • 10

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Mardin'in coğrafi özellikleri gereği insanlar tarafından kaya kültürü ile paralel mağara kültürü de doğdu. İşte ildeki görülmesi mağaralar şunlar: Mardin Gızzelin (İplikDokuma), Şakolin ve Firiye Mağarası, Midyat Linveyri Şifa, Kefilsannur, Şenköy Kefilmelep, Kefilmardin, Hapisnas, Tınat, Savur Kıllıt, Kızıltepe Hanika ve Salah, Nusaybin Hessinmeryem ve Sercahan, Mazıdağı Gümüşyuva ve Avrıhan, Derik Derinsu, Dırkıp ve Haramiye Mağaraları...
  • 11

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Bölge, çarşılar ve hanlar açısından da bir hayli zengin. Bölgeye gelen turistlere alışveriş imkânı sunan çok sayıda çarşı bulunuyor. Onlardan bazıları Sipahiler, Un, Ayakabıcılar, Hasan Ayyar, Meşkin, Nalburiyeciler, Marangozlar ve Kasaplar Çarşısı... mardin'de Kervansaray Sürur Hanı, Kayseriye, Çeço Hanı ve Cumhuriyet Hanı bulunuyor. Ayrıca Dargeçit İlçesinde bir de "Germ-i Ab Kaplıcası" mevcut.
  • 12

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Oğuz Köyü'nde bulunan "Dara Harabeleri" yediden yetmişe herkesin ilgi odağı durumunda... Mardin’in güneydoğusunda 30 km. uzaklıkta bulunuyor. Bir zamanlar eski Mezopotamya bölgesinin en ünlü kentiydi. Bu antik yerleşim yeri, Büyük İskender’le Dara’nın savaşına sahne oldu. Kent kalıntıları, kayalar içinde oyulmuş çevresi 8-10 kilometreyi bulan geniş bir alana yayılmış durumda. Buralarda mağara evler de mevcut. Mağaraların doğusunda ise kaya mezarları var.
  • 13

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Mustafa Kemal Atatürk'ün Mardin için önemi büyük. Atatürk, Mardin için "Paşa olduğum diyar" derdi. General olduğunun müjdesini burada aldı.
  • 14

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Mardin'in damak zevki acıdan yana... Yemek kültürü ise bir hayli zengin... Yöreye has baharatlar kullanılarak yapılan geleneksel yemekleri; ikbebet (içli köfte), semburek, ırok, kibe, kitel raha, kuzu çevirme, kaburga, lebeniyye ve zerde...
  • 15

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Faklı dini inanç ve geleneklerin yansıdığı Mardin'de el sanatları çok ilgili görüyor. Testicilik, demircilik, bakırcılık, kalaycılık, kuyumculuk, gümüşçülük (telkâri), iğne oyası, Midyat el nakışı, tohum iğnesi, yorgancılık, oyacılık, boyacılık (sibbeğ), dericilik (debbağ), sabunculuk, dokumacılık, şalüşapik (özel bir kumaş dokumasıdır), kilimcilik, halıcılık (yün ve ipek), semercilik, keçecilik, tahta oymacılığı (kakmacılık), sedef işlemeciliği, halburculuk (gürgen ağacı işlemeciliği) ve taş oymacılığı gibi yöreye has el sanatları eski çağlardan beri yapılıyor. Buraya kadar gelipte telkari gümüş işlemesi satın almadan dönmeyin!
  • 16

    Dinlerin ve dillerin birleşme noktası 'Midyat'

    Dinlerin ve dillerin birleşme noktası 'Midyat'
    Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yukarı Mezopotamya'da yer alıyor. Doğusunda Dargeçit, batısında Ömerli, kuzeybatısında Savur, kuzeyinde Batman iline bağlı Gercüş, güneyinde Nusaybin ve güneydoğusunda ise Şırnak'a bağlı İdil ilçesi bulunuyor.
  • 17

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Dinlerin ve dillerin birleşme noktası,"Gelen ağlar giden ağlar" sloganı ile adeta özdeşleşen Midyat, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en gelişmiş İlçelerinden biri.
  • 18

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Süryani dilinde "Yoldath Aloha" ismini taşımasına rağmen çoğu kez Arapça "El Hadra" (bakire) olarak anılan Meryemana Kilisesi, Mor Gabriel Manastırı (Deyrul Umur), Cevatpaşa Cami, 1800 yılında halk tarafından yaptırılan Merkez Ulu Cami, büyük bir medeniyetin izlerini taşıyan Hah Harabeleri, Mor Loozor Manastırı, çok sevilen asker azizler Mor Serkis ve Bakos'un anısına inşa edilen Mor Serkis ve Bakos Manastırı, Mor Dimet Kilisesi, Merkez H.A.Rahman Cami ve vaftizhane olarak kullanılan Vaftizci Mor Yuhanon Kilisesi önemli tarihi yapıları.
  • 19

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Midyat mutfağı iştah kabartıyor. Bol baharatlar ve acı ile hazırlanan yemekler gerçek bir sofra keyfi yaşatıyor. İşte özel yemeklerden birkaç örnek; kaburga dolması, şambörek, içli köfte, işkembe dolması ve farklı tatlarıyla köfteler...
  • 20

    Dünya kültür mirası 'Hasankeyf'

    Dünya kültür mirası 'Hasankeyf'
    Hasankeyf, Batman'a bağlı, iki yakasını Dicle Nehri'nin ayırdığı tarihi bir ilçe.
  • 21

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Kuzeyden güneye kıvrılıp giden Dicle nehri üzerinde yer alması ve o günlerde ticaretin önemli bir kısmının nehir yoluyla yapılması nedeniyle Hasankeyf, ticari ve ekonomik alanda epey yol katetti.
  • 22

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Mağara evleri ve dünyada bir ilk olan taş köprüsü ile Hasankeyf Kalesi turistlerin en beğendiği yerlerden biri.
  • 23

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Kale; yekpare taştan olması nedeniyle çok korunaklı, üzerinde tarihi eserler yer alıyor ve gizli yollardan nehre iniyor. Kaleye doğudan merdivenli bir yolla ulaşılıyor. Bu yolun hemen başında bulunan oyma taşlardan yapılmış Eyyübilere ait bir kitabe var. Kalenin kuzeydoğu ucunda dev bir kule gibi yükselen Küçük Saray yer alıyor. Ayrıca kalede Ulu Cami, Büyük Saray bulunuyor. Kalenin dikkate değer özelliklerinden biri de, gerek Artuklular gerekse Eyyübiler döneminde buraya su çıkarılmış olması. Asırlarca kale işte bu suyla hayat bulmuş.
  • 24

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
    Hasankeyf Köprüsü; 1116 tarihinde Artuklu Fahrettin Karaaslan tarafından yapılmış. Kemer açıklılkları itibariyle ortaçağda yapılan taş köprülerin en büyüğü. Ortadaki büyük kemeri taşıyan iki orta ayağın arasındaki açıklık 40 metre. Araştırmalara göre köprünün en büyük kemerin ortası ahşap. Düşman şehre saldırdığı zaman bu ahşap kısım yerinden kaldırılıp, düşmanın şehre girişini engellendiği söyleniyor. Köprünün diğer bir özelliği de orta ayakları üzerinde yer alan ve on iki burcu simgelediği tahmin edilen figürlerin bulunması.
  • 25

    Bir masal şehri: Mardin

    Bir masal şehri: Mardin
Bir masal ÅŸehri: Mardin     mardin şehrinin özellikleri ile ilgili görsel sonucumardin şehrinin özellikleri ile ilgili görsel sonucu